Historia

 

Jag har länge haft en dröm om att få göra revy i Kungsbacka. En revy som är fri ifrån svordomar och runda ord och som inte konstant befinner sig under bältet i alla skämt. Jag ville också skriva revyer som har ett budskap, där publiken får något med sig när de går hem. Min förhoppning är att det finns plats för sådana revyer. Mina stora idoler är Hasse å Tage och Kent Andersson med sina fantastiska texter.

Under många år var det tomt på revymakare här i Kungsbacka och tomrummet efter Mölndalsrevyns gästspel verkade ingen vilja fylla. En och annan grupp dök upp, gjorde några revyer och försvann. Till slut kände jag mig mogen att se om det fanns förutsättningar, om det fanns några som ville vara med och framförallt – om det fanns någon som ville komma och titta på oss.

Jag satte därför in ett antal annonser i våra tidningar, både i Kungsbacka och Göteborg. Jag fick massor av svar. Efter gallring med audition i form av sketch och sångprov hade jag fått fram ett gäng med härliga, duktiga amatörer.

Musiken är också viktig och eftersom jag i mitt arbete har haft förmånen att träffa på flera duktiga musiker, så var det inte svårt att hitta gitarrist, basist och trumslagare. I min son Samuel fick jag en duktig pianist och kapellmästare. Därmed blev konstellationen komplett. Det känns fantastiskt att ha så duktiga musiker att luta sig emot när det gäller våra sånger, som ofta är ganska svåra.

Det tar tid att bygga ett revygäng. Förutom aktörer och musiker behöver man producent, regissör, koreograf, sminkör, sömmerska m.fl. Vi är inte där än men nu börjar vår organisation att ta form och det känns fantastiskt. En dröm håller på att gå i uppfyllelse.

 

Jordens baksmälla – tidernas längsta revy!

Vår första revy handlade helt och hållet om miljöfrågorna i samhället. Underrubriken var – ”Tidernas längsta revy”, vilket förklarades av att vi började med Big Bang och avslutade i nutid. Revyn blev nog också den längsta vi gjort eftersom vi hade så mycket vi ville säga. I sketcher, monologer och sånger behandlade vi tex hur jorden bildades med de första cellerna som ville bli människor, hur lång tid det tog för jorden att bli vad den är idag och hur kort tid det tog för oss att riskera dess framtid. Där fanns inslag som – träden som protesterar mot skogsskövlingen, fiskaren som sjunger om Ålens sista vals, Kolatomen som inte förstår varför ingen tycker om honom, Jordklotet som har baksmälla, professorn som uppfunnit en KretsloppsATOMat och mycket mera.

 

Kvarteret Brasan – en rykande färsk revy!

En lördagsmorgon i september 2006 brann kvarteret Tullen ner i innerstaden. Efter det följde många diskussioner om vad där skulle bli istället. Årets revy utspelade sig därför i det nybyggda huset på den brända tomten. Hyresgästerna var en brokig samling av unga och gamla med sina problem och funderingar. Vi ställs alla inför olika vägskäl hela livet. Vad skall jag göra när jag blir stor? Hur känns det att gå in i medelåldern? Hur är det att bli pensionär? Här fanns klimakterietanten och Sven som ringer Glömmerupplysningen när minnet sviker. Här fanns Tina som ringde Folktandvården men hamnade hos förlossningen i Varberg. Andra händelser som belystes var Tiger Woods eskapader, oljekatastrofen i Mexikanska golfen såväl som bassarna som gjort muck för sista gången och mycket mera.

 

Cocktail – en hållBAR revy!

En cocktail är en mix av olika ingredienser och det var också årets revy. 2011 var FN:s kemikalieår och vi lyfte fram den enorma mängd av kemikalier som vi kommer i kontakt med dagligen i vår mat, i våra kläder och i luften vi andas – det kallas cocktaileffekten. Vårt samhälle är också en cocktail av olika kulturer och religioner som vi måste lära oss leva tillsammans med och vi konstaterar att – vi är alla bara en krydda i en soppa.

Ramberättelsen handlar om den unge barägaren Bart i Kungsbacka som drömmer om att få öppna en bar i solen nånstans – varför inte på BARbados. Det fick han naturligtvis i andra akten.

Dessutom demonstrerade maskarna över miljön i komposten nu när kommunen beslutat att ta hand om vårt matavfall, gamarna häcklade Håkan Juholt och för Hollywoodfrum Maria Montazami var det otänkbart att ha sneda tänder. Under året var det också väldigt många kända och saknade skådespelare och artister som gick bort och vi hyllade dem i ”Stjärnor vi minns”.

 

OSlagbart – Årets tackling!

OSlagbart affisch

”OSlagbart” är en aktuell föreställning som för tankarna till de sportevenemang som har passerat revy under året, inte minst OS i London. Vi går ut hårt, sen ökar vi takten och spurtar mot slutet. Publiken bör vara uppvärmd för att ha en sportslig chans att hänga med!

Vi tacklar också ämnen som myndigheternas internrepresentation, prinsessan Estelle, dramatiken kring Stortorget, är Hen en höna eller kalkon och mycket mera.

Kungsbackarevyn är som vanligt fylld med en blandning av allvar och skämt framfört med hjälp av medryckande sånger med träffande texter, några filminslag och igenkännande sketcher. Detta är en lokal revy med världsliga inslag, men man behöver inte bo i Kungsbacka för att förstå innehållet och kunna njuta av föreställningen.

 

Djurfarmen – Femte djuret under vagnen

Annons 80x133”Djurfarmen” är vår femte revy och den handlar om en bonde och hans djur på en gård på Onsala. Vem bestämmer egentligen på en bondgård, hur går det i valet i höst och hur ska det gå i ”Bonde söker fru”? Är det så stor skillnad på människor och djur? Och vad har allt det här med Sean Banan och pepparrot att göra?

En del skämt kanske är lite ”bonniga” men det beror på miljön. Här gäller det att ha alla sinnen på helspänn – förresten, vilka var de nu igen?

Har du husdjur måste du se den här jubilerande föreställningen. Släpp loss, ge apan i dig en chans och kom ihåg – alla goda ting är … FEM!